Karnival Kerjaya MyFutureJobs X TVET

Last Updated on June 10, 2024 by Chua Yee Peng

Temubual Rancangan Tamu Kito bersama-sama Ts. Suhaila binti Abdul Samad, Pengarah Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pedas pada 30 Mei 2024, Khamis pukul 2:30 petang menerusi platform media sosial NEGERIfm Official secara langsung.

Tajuk : Karnival Kerjaya MYFutureJobs X TVET

Program Scitech4U Stem Camp di ILP Pedas

Last Updated on June 10, 2024 by Chua Yee Peng

Program Scitech4U Stem Camp telah diadakan di ILP Pedas 29 Mei 2024. Penglibatan penyertaan daripada 10 orang pelajar-pelajar SMK Dato’ Undang Haji Adnan. Terima kasih kelulusan PPD Rembau bagi penganjuran program ini.

Pelajar-pelajar telah diberikan pendedahan tentang pemasangan zoom bit dan pengaturcaraan zoom bit mengikut arahan coding yang diperlukan. Pelajar-pelajar berjaya melengkapkan program aktiviti yang diberikan. Tahniah semua.

Audit Persijilan Semula Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA)

Last Updated on June 10, 2024 by Chua Yee Peng

Institut Latihan Perindustrian Pedas telah menerima lawatan audit kendiri Persijilan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) pada 23 & 24 Mei 2024.

Panel Lawatan adalah Encik Sulaiman Bin Said, Pegawai Arkib (Champion EKSA) dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Terima kasih kepada semua jawatankuasa induk, ketua-ketua zon, kakitangan dan pelajar ILP Pedas yg telah bertungkus lumus menjayakan persijilan semula EKSA pada kali ini. Semoga segala usaha dan komitmen berterusan yg diberikan mendapat ganjaran yang baik dari Nya. Insya Allah.

Lawatan Industri

Last Updated on June 10, 2024 by Chua Yee Peng

Lawatan ke Syarikat Senior Aerospace Upeca (Shah Alam) pada 15 Mei 2024 bersama pelajar Bahagian Teknologi Pembuatan Semester 2 (13 orang pelajar) dan Semester 4 (16 orang pelajar).

Senior Aerospace Upeca, syarikat mengeluarkan dan memasang Aerostructures mengikut reka bentuk untuk industri aeroangkasa awam, mengkhusus dalam komponen dan pemasangan pemesinan logam keras dan lembut yang bertaraf dunia.

Terletak dalam hab aeroangkasa Malaysia, UPECA menyediakan keupayaan lengkap pemesinan dan logam kepingan yang disokong oleh proses NDT dan rawatan permukaan dalaman yang komprehensif dengan kelulusan NADCAP dan pelanggan utama.

Pelajar-pelajar diberikan peluang pendedahan kepada industri dan memudahkan dalam menjalankan Latihan Industri kelak.

Program Financial Well Being KWSP-Bank Negara

Last Updated on June 15, 2024 by Chua Yee Peng

Institut Latihan Perindustrian Pedas dengan kerjasama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja serta Bank Negara Malaysia telah menganjurkan Program Financial Well Being pada 15 Mei 2024.

Program ini merupakan outreach daripada KWSP bagi mendedahkan kepada pelajar-pelajar tentang pengurusan kewangan yang bijak. Antara slot ceramah yang diberikan adalah:

a) Financial Education Network

b) Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)

c) Bank Negara Malaysia (BNM)

Pihak penganjur juga menyampaikan hadiah dan cenderahati kepada pelajar-pelajar yang dapat menyertai aktiviti dan menjawab soalan kuiz dengan lengkapnya. Diharapkan melalui program ini membantu pelajar-pelajar dalam menguruskan kewangan dengan bijak.

Program OPENING YOUNG EYES (OYEs) Menara Gading

Last Updated on June 4, 2024 by Chua Yee Peng

Pihak Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Malaysia YATIM dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah telah membawa seramai 40 orang pelajar anak-anak yatim Tingkatan 4 dan 5 melawat ke Institut Latihan Perindustrian Pedas pada 14 Mei 2024.

Pelajar-pelajar telah diberikan taklimat kemasukan ke ILP Pedas dan kemudian melawat ke bengkel latihan. Pihak YATIM sangat komited dalam membantu anak-anak yatim dari sudut sahsiah dan pendidikan selaras dengan hasrat negara dalam pembentukan modal insan berpendidikan tinggi.

Sebagai satu daripada usaha meningkatkan kesedaran mereka akan peluang-peluang melanjutkan pelajaran selepas peperiksaan maka, Program Opening Young Eyes (OYEs!) telah dirancang untuk tujuan tersebut. Program ini merupakan salah satu program yang telah dirangka sebagai salah satu pendekatan dengan penganjurannya yang menyerupai satu ekspedisi pengajaran dan pembelajaran luar kelas.

Matlamat utama program ini adalah untuk mendedahkan kepada para pelajar tentang peluang- peluang untuk melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi yang ditawarkan oleh IPT selepas SPM.

Kursus Pengurusan Jenazah

Last Updated on June 4, 2024 by Chua Yee Peng

Kursus Jangka Pendek Pengurusan Jenazah telah berlangsung pada 11 Mei 2024. Seramai 55 orang peserta dari Syarikat RuffnTuff telah menyertai program ini. Peserta diajar tentang teori dan amali mengenai memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkan jenazah.

https://bit.ly/pneumatikilppedas

Program Peneraju Skil Pneumatic dan Electro-Pneumatic di bawah tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera

Last Updated on June 4, 2024 by Chua Yee Peng

Seramai 4 orang pelajar-pelajar dari Politeknik dan Universiti telah mengikuti Program Peneraju Skil Pneumatic dan Electro-Pneumatic di bawah tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera dari 25 April 2024 hingga 6 Mei 2024.

Program ini telah mempelajari Characteristics, Application, Development and Troubleshooting of Pneumatic dan Electro-Pneumatic.

Kepada yang berminat, boleh mohon kursus ini di bawah tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera dalam link diberikan.

Link permohonan: https://bit.ly/pneumatikilppedas

https://bit.ly/pneumatikilppedas

Bengkel Transformasi Rekacipta Inovasi

Last Updated on June 4, 2024 by Chua Yee Peng

Institut Latihan Perindustrian Pedas telah menganjurkan Bengkel Transformasi Rekacipta Inovasi bagi mengumpulkan pereka cipta inovasi dari ILP Pedas pada 2 Mei 2024.

Tujuan bengkel adalah untuk mendedahkan para pereka cipta berhubung harta intelek yang terdiri daripada paten, trade secret, cap dagang dan sebagainya serta proses dan prosedur yang terlibat seterusnya berkaitan pengkomersilan.

Bengkel ini disampaikan oleh Agen Paten MyIPO – Tuan Haji Norman Bin Kusin. Perkongsian daripada tuan haji sangat berguna bagi membantu mengaplikasi proses penyelidikan produk dan inovasi di ILP Pedas.

Kursus TOT Pengajar & Persijilan Kompetensi Operasi Dron (SKOD) Jabatan Tenaga Manusia Bil. 2/2024

Last Updated on May 2, 2024 by Chua Yee Peng

𝐓𝐚𝐫𝐢𝐤𝐡 : 28 – 30 April 2024

𝐓𝐞𝐦𝐩𝐚𝐭 : Padang ILP Pedas

Kursus Siri 2 yang dianjurkan oleh Tenaga Pengajar Teknologi Dron dari ILP Mersing selaku penyelaras Dron ILJTM, Tc. Wan Hasyidan bin Wan Hussien bertempat di ILP Pedas sebagai urusetia penyedia tempat latihan melibatkan 6 orang Tenaga Pengajar dari ILP Pedas, 6 orang Tenaga Pengajar dari ILP KL & 5 orang Tenaga Pengajar dari ILP Selandar.

Antara perkara yang dipelajari oleh para peserta adalah dari aspek kemahiran asas penerbangan dron, asas keselamatan dron, prosidur pra penerbangan dron dan penyelenggaraan & pengenalpastian kerosakan dron.

Latihan secara teori & praktikal dilaksanakan bagi membolehkan peserta kursus diuji secara amali untuk Persijilan Kompetensi Operasi Dron (SKOD) Jabatan Tenaga Manusia sebagai sebahagian daripada persijilan yang mesti dimiliki bagi menyediakan tenaga pengajar mahir dalam bidang Teknologi Dron yang bakal dilaksanakan di beberapa ILJTM yang telah dikenalpasti.

Skip to content